NICL
AO Specialists Exam Questions - Held on 8th September 2013 -
Evening
Session
Friends, here
are some questions asked in NICL Adiministritative Officers exam's SpecialistSection
which was held on 08-09-2013 (Evening Session). These questions are shared by
our friend. We thank her and wish her great success in her exam.
1.
Type
of error compiler can find
a)syntax
error b)semantic error c) logical error d) none of these
Ans- a)syntax
error
2.
Susceptible
antonym
Ans- immune
3.
Population
increase rate is:jan feb mar april may june
4 8 16 28 44 ?find
the rate in june
Ans- 64 as the
increase is 4*1=4, so add 4
4*2=8 add 8 4*3=
12 so add 12..and so on
4.
Average
of first five multiples of five:
Ans-15
using formula
(n+1)/2 where n is number of terms(5+1)/2=3 i.e 15
5.
Large
line programs are written in which language:
a) c b)c++
c)HTML d) Javascript
6.
What
network topology is not of broadcast type?
Ans- bus topolgy
7.
Ethernet
uses which topolgy?
8.
Where
is the satellite for climate check recently installed in India?
9.
CPU,
main memory and external devices are put onans-mother board
10.
Who
among the following ministers holds the telecom portfolio in addition to his
own portfolio till next re-allotment:
a)kamal
nath b)kapil sibal c)mamta banerjee d)none of these
Ans-b) kapil
sibal
11.Head of expenses for Indian government:
a)food
subsidy b)oil subsidy c)pradhan mantri gram sadak yojna d)fertilizer subsidy
Ans- a) food
subsidy
12. In which of the following cities was the recent G20 meeting held 2013
a) tokyo b)seoul
c)beijing d)London
ans- b)seoul
13.Which one of the following has
decided to give guarantee for infrastructure
loans:
a)SBI b)IDBI
c)IIFCL d)SIDBI
Ans- c)IIFCL
14.What is 'kaveri'?
a)India's
indigenous aircraft engine
b)India's air to
air missile
c)unmanned
aircraft acquired from Israel
d)India's low
cost laptop
Ans- a)India's
indigenous aircraft engine
15.1 acre= ? hectares
(a) 0.0541 (b)
0.8032(c) 0.1082 d)0.4047
Ans- d)0.4047
16.Modem is?
Ans- modulator
demodulator
17.9.2 ph soil is of type:
a)alkaline
b)acidic c)saline d)neutral
Ans- a)alkaline
18. SRI technology is practiced
for the cultivation of—
(a) Fruits (b)
Vegetables (c) Flowers (d) Rice
Ans- d)Rice
19.Which insect is known as
farmers' enemy No.1?
(a) Bollworm(b)
Desert locust(c) Aphids(d) Stem borer
Ans-c) Aphids
20. Nav Krishi is a programme by—
a) Door Darshan
b) All India Radio(c) NIC(d) ICRISAT
Ans- a)Door
Darshan
21. A large number of computers
in a wide geographical area can be connected using
a)twisted cables
b)coaxial cable c)satellite d)none
22.What does G stand for in 3G?
Ans- Generation
23. Synonym of poach
Ans-Plunder
24. Like a fish out of water
a)disgusting
b)disagreeable c) uncomfortable d) homeless
ans-
c)uncomfortable
25.Find the wrongly spelt word:
a)occassion b)omission
c)possession d)commission
Ans-a)occassion
26.489X999, find value of X
27.2 generation computers were
made of?
a)vaccum tubes
b)transistors c)IC chips d) microprocessor
Ans-b)transistor
28.Translator is a:
a) application software
b)System software c)input d)output
Ans- b)system
software
29.Synonym for frugal
30. Very dramatic
31.One word for very dramatic:
Ans- histrionic
32.Cp is 400 sp is 360 find
discount %
33. 1 9 25 50 81 find odd one out
Ans- 50 bcz
others are squares of odd numbers
34.
Mom's age is 3 times sons age 5 years ago.after 5 years her age will betwicw as of sons. Find sons age'?
35.A
man moves towards north, takes right, then takes left and takes a turn and moves towards south, takes a right
turn. In which direction is he moving?
36.Silver
is required to colour hollow hemisphere.its external diameter is 4 and internal diameter is 2. find the
volume of silver required?
Descriptive
Paper :
1.
Precis
paragraph:
Three important
Swiss customs for tourists to know deal with religion, greeting, and
punctuality.(subject development) The Swiss people are very religious, and
Sunday is their holy day. On Sunday, people rarely work in the garden, in the
house, or even on the car. Foreign tourists should know that the most
drugstores, supermarkets, and banks are closed on Sunday.The Swiss are also a
formal people. For example, they seldom call acquaintances by their first
names; the German“Herr” and French “Monsieur” are much more frequently used in
Switzerland than the English“Mister” is used in the United States. A tourist
should therefore say either “Herr” or “Monsieur” when greeting an acquaintance,
and only use the person’s first name if he is a close friend. In
addition, Switzerland is the land
of watches and exactness. It is important to be on time to parties,business,
meetings, and churches because Swiss hosts, factory bosses, and ministers all
love punctuality. It is especially important for tourists to be on time for
trains: Swiss train conductors
never wait for late arrivers.
2. Essay : Write on any one in about 500 words
a) Internet and
ways of communication through it.
b)
Political stability in India